PESKANJE

Smo družinsko podjetje z tridesetletno tradicijo na področju peskanja in antikorozijskih zaščit. 

Peskanje je postopek s katerim najpogostejo odstranjujemo barvo, rjo in okside iz kovim. Uporablja se tudi za matiranje različnih površin z namenom boljšega oprijema barv, lakov ali drugih premazov. Na lesenih površinah lahko z peskanjem dosežemo efekt staranja lesa. 

V naši delavnici peskamo  aluminij,  les, plastiko,beton, kamen, platišča, kmetijsko mehanizacijo, transportna sredstva… Več si lahko pogledate v naši foto galeriji.

Speskane površine zaščitimo z antikorozijskimi sredstvi. Za to uporabljamo kvalitetne premaze. Površine ki so bile močno izpostavljene poškodbam in rji, z varjenjem kitanjem in brušenjem primerno pripravimo za nadaljno ličarsko obdelavo. Še posebej se posvetimo rizičnim mestom.  Za končni videz pa poskrbimo z zaključnimi sloji in kvalitetnimi laki. 

Z takim postopkom dosežemo maksimalno zaščito površin, podaljšamo življensko dobo izdelkom ter poskrbimo za lepši izgled. 

Standardi na področju peskanja

Da bi dosegli najvišjo obstojnost antikorozijskih premazov in pokrivnih lakov moramo površine temeljito očistiti in speskati. Način in intenzivnost peskanja sta odvisna od poškodovanosti površine in različnih ravni zahtevane kakovosti priprave obdelovanca. Intenzivnost peskanja določa standard SIS 05 59 00, ki peskanje deli v štiri skupine:

Sa 1

hitro površinsko peskanje odstrani vidno umazanijo, tujke in rjo

Sa 2

temeljitejše peskanje odstrani tudi trdovratnejšo umazanijo, tujke in rjo. Zahtevana je nižja kakovost posega.

Sa 2½

pazljivo in natančno peskanje odstrani skoraj vso umazanijo, tujke in rjo. Površina je po obdelavi skoraj popolnoma gladka, sledovi poškodb zaradi rje pa so komajda vidni. Zahtevana je srednja kakovost posega. 

Sa3

zahtevno peskanje odstrani popolnoma vso umazanijo, tujke ter rjo in površino obdela do čiste kovine. Zahtevana je najvišja kakovost posega. 

1. površina kovine je še v celoti prekrita s kompaktno plastjo

2. pričetek korozije in posamično odstopanje vrhnje plasti kovine

3. korozija oziroma odstopanje vrhnje plasti kovine sta razvidna na prvi pogled

4. vrhnja plast kovine je povsem odstopila, ostalo površino pa že razjedajo globinske poškodbe

Ker korozija ne povzroča zgolj vidnih poškodb, temveč vpliva tudi na trdnost kovine, se ji poskušamo izogniti tako, da rizične površine premažemo z antikorozijsko zaščito. Da bi bila zaščita karseda učinkovita, je površine pred tem potrebno temeljito pripraviti s peskanjem.